fbpx

Agyverzes, stroke

AGYVÉRZÉS UTÁNI REHABILITÁCIÓ

Az agyvérzés (másképp stroke) az agy elégtelen vérellátásából eredő betegség.

Az agyvérzés sajnos nagyon gyakori, népbetegségnek számít. Jellemzően az idősebb korosztályt érinti, de más korosztályból is szedi áldozatait. Vannak csecsemők, akik születésük közben szenvednek el agyvérzést, illetve a fiatalabb és középkorúak közül is megbetegedhetenek. S bár a keringési zavar az agyban játszódik le, mégis kihat az egész szervezet működésére – a következmények pedig jelentősen megnehezíthetik az érintett beteg és családja életét.

Milyen stroke-on, agyvérzésen átesett betegeknek segít tréningünk?

A dr. A. Tomatis által kidolgozott módszerek alapján végzett tréning az agyvérzés utáni rehabilitációban azon betegeknek tud segítséget nyújtani, akiknek a mozgás, kommunikáció, beszéd és hangképzés terén vannak problémáik, illetve egyensúlyi, tájékozódási gondjaik vannak.

Hogyan segít tréningünk a stroke utáni rehabilitációban?

A módszert az 1950-es évektől a 2001-ben bekövetkezett haláláig fejlesztette az ismert francia orvosprofesszor, dr. Alfred Tomatis. Elméletének kiindulási pontja az a tény, hogy az emberi szervezet minden izmát a vesztibuláris rendszer irányítja. Ennek a vesztibuláris rendszernek az egyik fontos része az egyensúlyi szerv, mely a fülben helyezkedik el.

Felfedezése szerint a fül és az egyensúlyi szerv stimulálása a vesztibuláris idegrendszert is élénkíti, így kihat a mozgásra, testtartásra, beszédre, térérzékelés és egyéb készségekre. Ha ezek a készségek összhangban vannak egymással, úgy az a lelki egyensúlyhoz is hozzájárul. Azaz az agyvérzésen átesett betegek többségénél a hirtelen kiszolgáltatottság, korlátozott képességek miatt jelentkező depresszió csökken, megszűnik.

Tréningünk során hanghullámokkal stimuláljuk a fület és a vesztibuláris rendszert. Ez általában az izomtónus gyors változását eredményezi. Ebből a testi funkciók jobb észlelése következik. Ezzel kéz a kézben jár a test feletti jobb uralom: a finommozgás képessége, a járás összképe javul, általában megszűnnek a szobatisztaság, ágytisztaság problémák. Ha az agyvérzés utáni rehabilitáció révén a test felegyenesedik, a korábban ernyedt izomzat megfeszül, úgy az jobb megjelenést és testtudatosságot sugall. Ez a változás nem csupán a külső szemlélő számára válik láthatóvá, hanem az agyvérzésen átesett beteg közérzetét közvetlenül befolyásolja. Hangulata javul, depressziója csökken.

Javul a kommunikációs hajlandóság és képesség

Tréningünk révén a testi változások közvetve hatást gyakorolnak a stroke –on átesett beteg kommunikációs problémáira is. Egyrészt a felegyenesedés és az újra visszanyert testkontroll újból lehetővé teszi az embertársakkal való kommunikációt Másrészt a rosszul hallott frekvenciák észlelésének stimulálása révén javul a beszédkészség. Ezen alapszik az a megfigyelés, hogy a fogyatékos ember tudattalan betűzése, szótagolása tréningünk után tudatos, folyamatos beszédet eredményez. A testi vagy szellemi fogyatékkal élők kibontakoznak begubózott állapotukból és nyitottá válnak a külvilág felé.

A tréning tehát közvetlen összeköttetést alkot a kommunikáció és a hallásészlelés között, ami javítja a hallás-, figyelemképességet, a beszédhang, beszéd, nyelv, mozgás és testtartás feletti uralmat. Módszerünkkel összességében a stroke utáni rehabilitáció során, a központi idegrendszer megmaradt képességeit kihasználva, jelentősen javul a beteg teljesítménye, képességei, önállósága.

Mellékhatások

A gyógyszerekéhez hasonlatos mellékhatások nem ismertek. A tréningen résztvevők visszajelzései szerint megváltozik az alvási, étkezési ritmusuk, szokásuk. Nyugodtabbakká, kiegyensúlyozottabbakká, harmonikusabbá válnak, „jobban érzik magukat a bőrükben”.

A tréningről szóló részletesebb leírást megtalálja

Unger Ágnes   +36 30 270 3320   Budapest, Borsó u. 4.   ungeragnes(a)trening-fejlesztes.hu


Szegedi Ágnes

Győr +36 20 416 66 40

www.hangletra.hu

dr. Csényi Bernadette

Kecskemét +36 30 972 89 23

Farkasné Bánffy Réka

Bp. XVI. ker. +36 70 266 04 12