fbpx

Depresszió, PTSD

A depresszió az egyik legelterjedtebb mentális egészségügyi probléma, amely jelentős distresszt okoz az egyénnek. Az állapot sokaknál nem szűnik meg spontán és kezelésre van szükség ahhoz, hogy visszatérjen az elfogadható életminősége, készségei és a munkaképessége. A depresszió klinikai képét súlyos érzelmi tünetek, valamint a kognitív funkciók, például a koncentráció, a memória és a végrehajtó kontroll megváltozása jellemzi.
Az elektrofiziológiai vizsgálatok a spontán elektroenkefalogram (EEG) rendellenességeit jelzik a depressziós személyeknél az egészséges társaikhoz képest.
A depresszió és az ILF neurofeedback
NeuroRegulation c. lapban utánkövetétes kutatást publikáltak, mely szerint a depressziós betegek elektroenkefalográfiás (EEG) leletei magasabb théta és alfa aktivitást jeleznek, mint az egészséges neurofeedback depresszio DTSDkontrollcsoportnál. Kiterjedt szakirodalom számol be az agyi aktivitás módosítását tanítító neurofeedback hatékonyságáról a kognitív és viselkedési zavarok kezelésében, ami EEG-vel végzett mérésekben ki is mutatható.
Három, gyógyszeres terápiában nem részesülő depressziós személy vett részt egy ILF neurofeedbackkel végzett tréninget vizsgáló utánkövetéses kutatásban. A tréning 20 terápiás ülésből állt, mely előtti és utáni Depresszió Értékelő Skálán túl kvantitatív EEG-t (qEEG) készítettek nyitott és csukott szemmel nyugalmi állapotban, valamint vizuálisan indukált feladat során. A depresszió klinikai tüneteinek remissziója mellett mindhárom betegnél, a vizsgálat során mindvégig a frontális és központi területeken a thétahullámok jelentős csökkenését figyelték meg.További cikkek a témában.

Unger Ágnes   +36 30 270 3320   Budapest, Borsó u. 4.   ungeragnes(a)trening-fejlesztes.hu


Szegedi Ágnes

Győr +36 20 416 66 40

www.hangletra.hu

dr. Csényi Bernadette

Kecskemét +36 30 972 89 23

www.fokuszfejleszto.hu

Farkasné Bánffy Réka

Bp. XVI. ker. +36 70 266 04 12

www.fulemule-hallastrening.hu


Zsomborné Kocsis Zsuzsanna

Debrecen +36 30 370 0075

Nóra

Békéscsaba +36

Melinda

Munkács