fbpx
Skip to main content

Zenészek, énekesek művészi kifejezésének támogatása

Énekhang fejlesztése

Dr. Alfred Tomatishez híres operaénekesek, színészek fordultak, többek között Maria Callas, Romy Schneider vagy Gérard Depardieu. Mindannyiukban közös volt, hogy bár szervi okuk nem volt, vagy nem volt hangjuk, vagy az addig tökéletes énekhangjukból hirtelen "eltűnt" egy-egy hang.

Hosszú kutatás során Tomatis rájött, hogy a hallás észleléssel van a probléma és hogyan tudna segíteni nekik. Rájött, hogy a színész / énekes nem tudja kiénekelni, megformálni azt a hangot, melyet hibásan észlel. Felfedezése a következő három tétel volt, melyet a párizsi akadémián elfogadtak:

1. A beszéd-, énekhang csak azokat a felhangokat tartalmazza, mely frekvenciákat a fül hallja / észleli.

2. Ha a fül lehetőséget kap és a már nem vagy rosszul hallott frekvenciákat újra korrektül hallhatja, úgy azok azonnal és önkéntelenül újból megjelennek a hangban.

3. Bizonyos időn keresztül ismételt akusztikus stimuláció a hallás végleges megváltozásához és így a fonáció változásához vezet.

A fenti felismerések mentén Tomatis kialakított egy terápiát.

A terápiás tapasztalatairól vall G. Depardieu a következő önéletrajzi filmében (magyar felirattal):

  


Zenei fejlesztés

Egy zenésznek művészetében igen fontos a pontos ritmus és a hangok pontos hallása, észlelése. Mindezekben segítségünkre van Tomatis terápiája, mellyel ezen képességeket tovább lehet fejleszteni.

Miből áll és mennyi időt vesz igénybe a tréning?

A tréninget az erre a célra kifejlesztett készülékkel, az úgy nevezett „elektromos füllel” végezzük. A trénig egy személyes megbeszéléssel, a kiindulási helyzet felmérésével kezdődik. Ennek során több tesztet végzünk el, s ezek szolgálnak az „elektromos füllel” végzett tréning alapjául.

A tréning több, 1-2 hetes blokkból áll. Az egyes egységek között 4-5 hét szünetet tartunk, hogy az idegrendszer kicsit megpihenhessen – ám az elindult változás a szünet alatt is folytatódik.

A tréning időtartama esetről-esetre változó, az adott egyéntől függ. A tréning alatt többször, minden egység alatt kétszer végzünk teszteket. Ennek alapján folytatódik a munka, és ennek alapján egyeztetünk a résztvevővel.

Mellékhatások

A gyógyszerekéhez hasonlatos mellékhatások nem ismertek.
A tréningen résztvevők visszajelzései szerint megváltozik az alvási, étkezési ritmusuk, szokásuk. Nyugodtabbakká, kiegyensúlyozottabbakká, harmonikusabbá válnak, „jobban érzik magukat a bőrükben”.