fbpx
Skip to main content

Tomatis terápia árak

diszlexia, Tomatis, diszgráfia, autizmus

Miből áll a Tomatis tréning?

A hallástréning minden esetben a probléma megbeszélésével, többféle teszt elvégzésével, állapotfelméréssel kezdődik. Ez szolgál a munkánk alapjául, mely mindig egyénre szabott, ezért a hallástréningek hossza, lefolyása között különbözőség van.

A Tomatis tréninget egy speciális berendezéssel az „elektromos füllel” végezzük, mely egyszerre több irányból és több formában stimulálja a központi idegrendszert egy speciális fejhallgatón, illetve a testre (általában gerincre) tett „vibrátoron” keresztül. A hanghullámokat a készülék egyénre szabottan alakítja át: bizonyos magas, vagy alacsony hangokat kiszűri, míg az éppen kívánatos hangokat felerősítve küldi tovább a tréning résztvevőjéhez. A hangok származhatnak emberi beszédből, énekkari énekből vagy zenekari muzsikából.

Munkánk elején a hallástréningen résztvevő általában passzív, majd a második részben ő is aktívan bekapcsolódik: hangosan felolvas, hallott szöveget ismétel, énekel.

Gyerekek esetében tapasztalataink szerint nagyon hatékony, ha a szülő is részt vesz a „zenehallgatásban” (a tréning elején az anya, majd a végén az apa). A sokszor fáradt, hajszolt szülők kipihenhetik magukat, relaxálhatnak, feltöltődhetnek, néhány órát kapnak, ami csak az övék. Így könnyebben, türelmesebben bírják a hétköznapi hajszát, kiegyensúlyozottabbak gyerekeikkel. A szülők külön szobában foglalhatnak helyet, míg a gyerekek egy másik helyiségben egymással vagy szakemberrel játszanak.

A résztvevők a zene hallgatása közben mozoghatnak, hintázhatnak, tekerhetik a szobabiciklit, kártyázhatnak, vagy társasjátékot játszhatnak, illetve olyan tevékenységeket végezhetnek, amelyek megmozgatják a kreativitást: rajz, festés, puzzle kirakása, kézimunka, de lehet közben aludni is. Továbbá a probléma jellegétől függően kiegészítheti a tréninget egyénre szabott mozgásfejlesztés is.

Tréningünkkel összességében a fület, a központi idegrendszert, az agyat eddzük, azaz tanítjuk. A célirányosan végzett „edzés”, stimuláció hatására az agyban a gyengébb képességek megerősödnek. Így a későbbiekben majd bármikor használható készség alakul ki, mely egyúttal egy harmonikusabb személyiséget is eredményez.

A témába vágó magyar nyelvű irodalom

Dr. Norman Doidge: Hogyan gyógyul az agy? c. könyvben   Hangok hídja fejezet


Gerard Depardieu önéletrajzi írásában egy egész fejezet mutatja be a Tomatis terápiát – hiszen Depardieu óriási problémákkal küzdött, melyek megakadályozták színészé válását. A könyv ide vonatkozó része letölthető oldalunkról, valamint a hozzá tartozó magyar fordítás is. (Részlet Depardieu könyvéből: eredeti, fordítás)Angol nyelven megjelent könyvek:

Alfred Tomatis: The Ear and The Language
                      The Ear and The Voice
 Pierre Sollier:  Listening for Wellness

Paul Madaule: When Listening comes alive

Német nyelven megjelent könyvek:

Alfred Tomatis: Das Ohr und das Leben
                      Der Klang des Lebens
                      Klanwelt Mutterleib
                      Der Klang des Universums
                      Das Ohr – Die Pforte zum Schulerfolg

Monika Warner: Die Mutterstimme

Paul Madaule: Die Kunst zu hören

Werner Gross: Was erlebt ein Kind im Mutterleib?

Regine Leupold: Zentrale Hörwahrnehmungs-Störungen

Roswitha Puls: Sanfte Töne

Monika Nöcker-Ribaupierre: Auditive Stimulation nach Frühgeburt

Francia nyelven megjelent könyvek:

Alfred Tomatis: Nous sommes tous nés polyglottes
                      L'oreille et la voix
                      L'oreille et la vie
                      Écouter l'univers
                      Pourquoi Mozart?
                      Vers l'écoute humaine
                      L'oreille et le langage

Dominique Bériot: du microscope au macroscope

A Tomatis tréninget bemutató filmek:

Tomatis beszél a módszeréről:                   A Tomatis módszer bemutatása:

Depardieu és a Tomatis tréning                   Tomatis módszerről (spanyol)
Gyakran ismételt kérdések:

 • Miért kell a Tomatis tréninget naponta alkalmazni?

Fiziológiai szempontból a dr. Tomatis által kifejlesztett módszer a hallás izomzatának tréningje. Ahhoz, hogy a hallócsontocskákat mozgató izmokat „jó formába” hozzuk, a többi izomhoz hasonlóan rendszeresen edzeni kell őket.
Ezen túlmenően a Tomatis tréning megváltoztatja a hallási és figyelési szokásokat. A régi figyelmi, hallásmintákkal való szakítás először is a tudat alatti folyamatokkal való szakítást jelenti, s a tréningen résztvevő így észleli és kipróbálja az új formákat . Tapasztalatunk alapján a bizonyos időszakon túli stimulációval ezt az eredményt el lehet érni.

 

 • Miért nem lehet a Tomatis tréninget otthon végezni?

   

Ahhoz, hogy a Tomatis tréninggel tartós eredményeket érjünk el, a terápia csak speciális készülékekkel végezhető el. Ilyen készülékekkel okleveles Tomatis trénerek rendelkeznek, csak ők használhatják. A tréninget szakképzet személyzet felügyelete mellett lehet csak alkalmazni, aki a napi programot összeállítja és a változásokat megfigyeli.

 

 • Hányszor kell megismételni a Tomatis tréninget?

   

A teljes Tomatis tréning több, egymásra épülő, időben különálló blokkokból áll. Ezeket az egyéni helyzettől függően kell a trénernek alkalmazni. Így a tréning időtartama esetről esetre változó.
A gyakorlat azt mutatja, hogy egy iskolai és koncentrációs gondokkal küzdő kisdiáknál általában három blokkal tartós eredményeket lehet elérni, illetve évente egy frissítés igen jótékony. Egy nagyobb handicappel élő személynél a tréning több blokkból áll, és a gyakoribb frissítés javasolt. Általában a résztvevő önmaga érzi, hogy mikor lenne szüksége egy frissítésre.

 

 • Kipróbálhatom a Tomatis tréninget?

   

A sikerességet vagy hasztalanságot néhány alkalom alatt nem lehet megállapítani. Az első beszélgetés alkalmával viszont szívesen felajánlunk egy ½ órás „kóstolót” ügyfeleinknek, hogy egy kicsit „belehallgathassanak”. Az első beszélgetés alkalmával mindig lehetőség nyílik a gyermekek számára erre a „kipróbálásra”, míg a szülőkkel a beszélgetés folyik.
Általánosságban elmondható a gyerekekről, hogy 2-3 nap után szívesen jönnek a tréningre. Ha ez másként van, akkor valamit rosszul választottunk meg: a gyermekfelügyeletet, az időpontot vagy esetleg számára nem ez a megfelelő módszer.
Ha a tréninget megszakítják, a ténylegesen ráfordított időt számoljuk fel.
De semmiképpen sem lehet az első három nap alatt megállapítani, hogy a Tomatis tréning segít-e, vagy sem, hiszen ehhez egy hosszabb időtávon szükséges a tréninget végezni.

 

 • Miért vegyen részt az anya vagy az apa a gyermekkel együtt a Tomatis tréningen?

   

A Tomatis tréning folyamatos változást idéz elő a résztvevőkben, főleg érzelmi síkon. Miután az anyával alakul ki az elsődleges érzelmi kötődés, nagyon hatékony, ha az anya is saját magán megtapasztalja, hogy mi zajlik a csemetéjében. A változások révén – melyeket az anyában váltott ki a Tomatis tréning – az anya jobban tud reagálni a gyermeke meglepő fejlődésére.
Ezenkívül többnyire az anya viseli a gyermekekkel kapcsolatos érzelmi terhek javarészét, függetlenül attól, hogy ezek iskolai problémák, részképesség zavarok, fogyatékosság vagy betegség. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felelősség, a kritika s még a bűntudat is szinte mindig először az anyát érik – tudatosan, vagy tudattalanul. Ezért a Tomatis tréning során nagy hangsúlyt fektetünk az anyák támogatására és ezért részesül saját tréningben, hisz ebből rajta kívül az egész családja profitál.

 

 • Okozhat kárt a Tomatis tréning?

   

A sporthoz hasonlatosan a helyesen alkalmazott Tomatis tréning sem okozhat károkat. Ezért egy képzett Tomatis tréner az első beszélgetés során mindig felveszi a pontos anamnézist, különös tekintettel a különböző betegségekre, mint pl. epilepszia, allergia, neurodermitis, pszichiátriai betegségek valamint a gyógyszerszedést is feltérképezi, melyek esetleg hatással lehetnek az észlelési görbére. Mindezt figyelembe veszik a Tomatis tréning programjának kialakításakor.
A Tomatis tréning, alapvetően az észlelés tréningje egy lazító edzés, így mindenkinek ajánlható!

 

 • Milyen eredményes, milyen a sikeraránya a Tomatis tréningnek?

   

Mint a pszichológiai-pedagógiai területen gyakran nehéz objektív választ adni. Természetesen számos vizsgálat, pszichológiai, pedagógiai, fiziológiai és terápiás tesztekkel pozitív eredményeket állapítottak meg. Elsősorban a térérzékelés, koncentráció és akusztikus ingerek terén jelentkeznek nagy változások. Ezek statisztikai eredmények, melyeknek jelentéktelenek az adott egyén prognózisát tekintve.
Sokkal fontosabb – jóllehet szinte mérhetetlen – az ügyfelek által rendszeresen jelzett általános jó-jobb közérzet egy Tomatis tréning után..

 

 • Milyen korosztálynak javasolt a Tomatis tréning?

   

Nincs korhatár korlátozás sem lefelé, sem felfelé. Koraszülés, vagy szülés utáni komplikációk, megkésett mozgásfejlődés esetében már csecsemőknek is jótékony. Idős korban a Tomatis tréning – főleg, ha már időskori halláscsökkenés is fennáll – nagy ellazulást jelent, a hallókészülékkel könnyebben megbarátkoznak, illetve a hallottakat jobban tudják értelmezni, több energiájuk lesz és jobb közérzetük.

 

 • Más terápiákat helyettesít a Tomatis tréning?

   

Semmiképpen, de a Tomatis tréning sokszor ideális kiegészítése más terápiáknak, módszereknek, a hagyományos vagy az alternatív orvoslás területén.
Nagy hangsúlyt fektetünk más irányzatokkal való együttműködésre - gyakran inkább egy másik terápiás formát ajánlunk (pszichoterápia, orvosi vizsgálat, stb.), hogy az ügyfeleink később a Tomatis tréningből a lehető legjobban profitáljanak.
Főleg éppen a „túlterapizált embert“ segíti hozzá a Tomatis tréning a fizikai és pszichikai tehermentesüléshez, mert a tréning alatt „a zene dolgozik“ az ügyfél pihen és energiát nyer, további kimerülés helyett. Ezért főleg a diákok körében nagyobb hajlandóságot lehet tapasztalni az iskolában vagy egy más terápia során.
Újra és újra átélhetjük, milyen sokféleképpen lehet segíteni és a „puzzle” egy darabkája lenni!

Mennyi időt vesz igénybe a Tomatis terápia?

A terápia megkezdése előtt egy személyes megbeszéléssel, a kiindulási helyzet felmérésével kezdődik. Ennek során -amennyiben lehetséges- több tesztet végzünk el, s ezek szolgálnak a munkánk alapjául.

A terápia mindig egyéni, blokkokból áll. Az első hosszabb blokkot rövidebbek követik. 3 éves kor felett napi 2 óra, alatt kevesebb is elegendő.

 Például így épülhet fel a terápia:

15 egymást követő alkalom, napi 2 óra

8 egymást követő alkalom, napi 2 óra

8 egymást követő alkalom, napi 2 óra

 A foglalkozásokon a hanghullámos stimuláció mellett, a "zenehallgatás" közben, fejlesztjük a gyerekek mozgását, finommotorikáját. Majd a tréning második részében szintén zenei stimuláció mellett fejlesztőpedagógiai módszerek segítségével közösen olvasunk.

Az egyes egységek között 4-5 hét szünetet tartunk, hogy az idegrendszer kicsit megpihenhessen – ám az elindult változás, fejlődés a szünet alatt is folytatódik.

A tréning időtartama esetről-esetre változó, az adott egyéntől függ, a fenti három részből álló alapprogramtól eltérhet. A fejlesztés, tréning alatt többször, minden egység alatt kétszer végzünk teszteket. Ennek alapján folytatódik a fejlesztés, és ennek alapján egyeztetünk a szülőkkel. (Tapasztalatunk szerint tanulási zavar, diszlexia, diszgráfia esetében általában még egy 8 napos rész szükséges, de ez egyéntől függ.)

Első hallásészlelés-vizsgálat részletes értékeléssel (kb. 2 óra): 15.000 Ft

60 perces tréning 7.500 Ft (tehát napi 2 óra 15.000 Ft)

Anyahang rögzítés: 0 Ft

 

Egészségpénztárakkal szerződésben állunk, a számláink elszámolhatóak a pénztáraknál, ami alapján az állam 20%-ot visszatérít a számlák összegéből.

Ezekkel a pénztárakkal állunk jelenleg szerződésben: OTP, Patika, MBH, Generáli, Vasutas, Prémium - és további pénztárakkal is tudunk szerződést kötni.