fbpx
Skip to main content

Down szindróma


Testük minden sejtjében 46 kromoszóma helyett 47-tel rendelkeznek. A 21. kromoszóma háromszorosan van jelen. Ez a felesleges kromoszóma hordozza azt a gént, mely a down-szindrómás embereket mássá teszi.

Mitől szenvednek a down-szindrómás emberek?

Hát mindenestre nem a down-szindrómától!

Ha betegek, ugyan azoktól szenvednek, mint bárki más. De legelső sorban a környezetük viselkedésétől és reakcióitól szenvednek:  gúnytól és sajnálattól, visszautasítottságtól és a félreértettségtől, attól, hogy kerülik, kirekesztik őket.
A down-szindróma önmagában fájdalommentes.

Mit jelent a down-szindróma a testi fejlődsében?

Egy down-szindrómával született baba fejlődése összességében lassabb, mint a kortársak fejlődése. Néhány testi sajátosság különbözteti meg őket a többiektől: gyakoriak pl. a szívproblémák, pajzsmirigyzavar, magasabb a fertőzésveszély. Természetesen nincs minden jellemző egyszerre jelen egy down-szindrómás gyermeken.

Mit jelent a down-szindróma a szellemi fejlődésben?

A down-szindrómás embereknek – mint mindannyiunknak – különböző adottságaik és képességeik vannak. Szellemi tartalékaik az újabb kutatások szerint sokkal magasabbak, mint ahogy azt kb. 30 évvel ezelőtt hitték. A kitűzött célokat a saját fejlődési ütemükben érik el a tanulási folyamatban.

Hogy lehet egy down-szindrómás gyermeket a legjobban támogatni?

Mint minden új jövevényt: a család részéről a kezdetektől kedves elfogadással és gondoskodással. Továbbá szükséges számukra a jó orvosi ellátás, célzott támogatások, fejlesztések, terápiák, a hétköznapokba történő természetes integráció.

A down-szindrómával születettekre különösen érvényes a reformpedagógus Maria Montessori gondolata: Segíts, hogy magam csinálhassam!

Mi segít a down-szindrómás embereknek egészségük megtartásában?

Mint mindenki mást is: az egészséges táplálkozás és elegendő mozgás. Az immunrendszerükre kell különös gondot fordítani. Ezen felül különösen fontos a szoptatás, mert  javítja a száj bezáródását. A sport pedig a szórakozáson kívül az önbizalmukat is erősíti.

A Tomatis módszer segíti a többnyire hipotón izomzatukat a mozgásfejlődésben, a beszéd kialakulásában, szókincs bővítésben, szövegértésben. Mindez segíti őket az iskolai teljesítményben, az írás-olvasás elsajátításában, idegennyelv tanulásban.